Personligassistent


- WHO - Världshälsoorganisationen
- Det finns tre definitioner: - Skada/Sjukdom: Fysik, psyke, anatomisk, kroppsligt.
                                                - Funktionshinder: Den begränsning som blir.
                                                - Handikapp: Kopplat till livsmiljö.
- SoL - Socialtjänstlagen (kommunen)
- Sjukvårdslagen (landstinget)

- Alla är jämnlika, alla har samma delaktighet, alla har samma rätt att bestämma, allt enligt lagen.

- LSS - lagen, är en pluslag som kom 1994.
- Ger människor speciella rättigheter.
- Man ser allt utifrån varje människas behov.

- LSS - stödinsatser -
- Avlösare i hemmet: Föräldrar eller anhöriga som tar hand om den funktionshindrade kan ha behov av avlösarservice. Kommunen ansvarar då för detta, antingen enskilda tillfällen eller regelbundet.

- Korttidsvistelse utanför egna hemmet: Funktionshindrade ges möjlighet till rekreation och miljöombyte. De kan då bo kortare tid på speciella korttidshem, eller hos stödfamiljer.

- Korttidstillsyn för ungdomar över 12 år:  Ungdomar över 12 år har rätt till fritidsverksamhet eller omsorg upp till 21 år. Gäller såväl efter avslutad skoldag och under lov.

- Familj eller bostad med särskild service: När barn och ungdomar inte kan bo hos föräldrarna kan de då få bo i ett familjehem eller i boende med särskild service. Bostäderna ska vara intergrerade (blandade, "friska" och funktionshindrade) i en annan bostadsbebyggelse.

- Bostad med särskild service för vuxna, eller annan särskild anpassad bostad för vuxna: Funktionshindrade ska kunna leva ett självständigt liv. Därför får dessa personer möjlighet att bo i en gruppbostad eller i en bostad med särskild service.

- Daglig verksamhet för personer i yrkesverksam (18-65år) ålder som saknar ålder: Det finns också funktionshindrade personer som har rätt till daglig yrkesverksamhet. Målet är att de ska känna sig delaktiga i samhället och ge den enskilde stimulans och personlig utveckling. De ska också sträva till möjlighet till ett vanligt arbete.

- Rådgivning och annat personligt stöd: Stödåtgärd som handlar om rådgivning eller stöd från kurator, psykolog, sjukgymnast, talpedagog eller arbetsterapeut.

- Ledsagarservice: Ska hjälpa den funktionshindrade så att den ska få ett fungerande socialt liv. Hjälp att besöka släktingar och vänner, teater/bio och andra sociala aktiviteter.

- Rätt till kontaktperson: Den funktionshindrade har rätt att välja en kontaktperson som ett socialt och personligt stöd, ex vid kontakt med myndighete. Stödet kan också innebära att den funktionshindrade under vissa perioder bor hos en stödfamilj.

- Personlig assistent: Syftet med personlig assistent är att människor som har grava funktionshinder ska få ett mera självständigt liv. Assistenten arbetar som bekant i den funktionshindrades hemmiljö och måste anpassa sig efter dennes behov och önskemål.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback