Snart lördag

Idag är det onsdag, sista dagen på Havsörnen som praktikant. Imorgon och på fredag är det bara skolan på morgonen som gäller, lite träning med hoppas jag på.

Har inte så mycket att skriva idag. Dagen igår blev en städdag hemma hos Erik, så nu är det rent och fint här. Kvällen slutade med att jag la in massa bilder på bilddagboken, massa sen i somras, vilka minnen! : )
Längtar verkligen till en sommar till med er, ni är bäst!4 augusti

Ja, snart skola igen. Ska bli riktig skönt, även att schemat suger kamelpung, men vafan, kämpa på.

L Ö R D A G  S N A R T ! ! !

Grattis



Karin - Du är bäst
146580-48
Grattis till platsen i smålandslaget 2007.
Det är du värd.


Björn Rosenström



Björn Rosenström

146580-37

Lördag 3/3 - 07
Efterlängtad.
Fantastisk kväll som kommer bli minnesvärd.

Allt det där...

I onsdags så åkte jag till Erik på kvällen, var väldigt skönt och avkopplande att komma dit. Tack! Jag drack min efterlängtade cola och vi kollade på tv, gick och la oss ganska tidigt men jag hade svårt för att somna så gick upp och fixade en bilddagbok (liiinnaaa.bilddagboken.se) och fixade lite med mina bilder på datorn.

Torsdagen spenderade jag med min underbara lilla Samuel, det var underbart roligt och vi skrattade massa. Tog en hel del flumbilder som kommer läggas upp på bilddagboken inom kort. Dagen slutade med att jag kollade på "Wimbeldon", en ganska bra film, somnade skönt i Karin´s säng.

fredagen vaknade jag av en liten varelse som klättrade upp i sängen och sa - " vakna Niiina."
Så söt. Jag gick snällt upp, in i Samuels rum där vi kollade klart på "Teletubbies". Mamma åkte till jobbet och vi blev kvar själva. Vi gick ner och busade och innan vi skulle äta frukost så gick vi upp och bäddade sängarna, vilket Samuel tycker är jätteviktigt. På väg ner så vänder Samuel sig om och säger, - " Niiina, vet du sak.. Älska dig." Så otroligt söt.
Åt en härlig frukost och sen var det bara att hoppa in i duschen, Samuel badade : ) Sen tandborstning och ner och kolla på tv, lagom tills vi kom ner kom mamma hem.
Vi åt lunch och sen myste vi bara, helt underbart.
Karin kom hem och hon packade ihop sin väska, sen klädde vi på oss för att åka, då brister det för Samuel och han börjar gråta.
Det är verkligen jättejobbigt att lämna honom sådär, även att Peter var hemma.

Mamma körde in mig och Karin till Berga, vi gick upp och lämnade sakerna och sen ner till bussen till Norrgård och där 402 vidare till Maxi. Smarta som vi var så kollade vi när bussarna gick hem innan vi gick in på Maxi. 17, 37 och 57, sen efter klockan 18, så gick de 27 och 57. Vi handlade mat och lite smågodis, gott. När vi var klara och precis kört ut vagnen från affären så kollade vi på klockan, 17.54 helvete. Bussen, orka sitta där och vänta till 18.27? Nej! Vi började springa och när vi närmade oss så såg vi en buss, och givetvis var det 402, men bakom den stod en 404. Trodde aldrig vi skulle hinna, men Karin tog en påse och började springa mot bussen, jag fumlade och tappade mina vantar men fick tag i både vantarna och den sista påsen med mat, vagnen rullade iväg och jag sprang som jag aldrig gjort förut. Vi flåsade som två galningar när vi kommit på bussen, fick upp busskortet och vi satte oss ner. Vi skrattade så vi höll på och dö, medans vi såg kundvagnen rulla iväg. haha. Det kan bara hända oss. Underbart roligt hade vi det när vi kom hem, Karin dammsög och jag gjorde iordning maten. Vi åt så vi såg gravida ut och sen slöade vi framför tv:n. Bella kom hem strax efter nio, vi bäddade och sen gick vi och la oss.

05.15 ringde alarmet på klockan, nu var det dags att stiga upp. Alla tre var relativt pigga och vi gjorde oss iordning och åt frukost. Packade ihop våra saker och sen begav vi oss iväg mot Växjö.
Sjöng och trallade i bilen och vi hittade dit vi skulle, vi var vid Grimslövs Folkhögskola 07.50, lite för tidigt kanske men vi satt kvar i bilen tills Karin´s kompis Elin kom strax efter åtta. Bella och jag körde vidare in mot Alvesta. Var faktiskt jag som hittade både därifrån och sen tillbaka, duktigt!
När vi väl landat i Alvesta så lekte vi med dom små busarna, jag fick läsa en hel del böcker och fick massa pussar av lilla Noah, så söt. Fikade och hade det helt fantastiskt. Åkte in till Växjö runt halv tolv, gick och kollade i lite affärer, åt mat och sen kollade vi lite affärer igen. Redigt mysigt hade vi det. Framåt 15-tiden så begav vi oss tillbaka till Grimslöv, kollade en lite stund när Karin och dom spelade.
När det var klara så lämnade vi av Elin och hennes kompis sen körde vi hemåt.
Hemma i Söderåkra satt familjen vid matbordet och hade precis ätit klart, jag tog mig en matbit och sen busade jag med Samuel.
Jim kom en sväng och sen åkte Bella och jag hem till Kalmar. Vi åkte och handlade och sen gjorde vi dipp och fixade korv, tomat, gurka, ost och chips. Underbart gott. Kollade på melodifestivalen, tyckte inte det var någon riktigt höjdare denna gången faktiskt.
Sen att Magnus Uggla är en fräning sen innan, ja, han är så skön.

Söndagen började med att vi åt frukost och sen begav vi oss till Fredriksskans, Bella och dom skulle spela matc, Lindsdal - Smedby, träningsmatch. Slutade med förlust och ihjäl frusna tår. Riktigt kallt var det, men ändå mysigt att vara tillbaka som publik : )
Bella´s mamma var också och kollade så vi höll varandra sällskap, tillsammans med Anna och hennes kompis Emelie.
Efter matchen så åkte vi till mormor och morfar sen hem så jag kunde laga mat. Var riktigt hungrig och blev riktigt god mat, kycklinggryta med ris.
Vi duschade efter maten och sen myste vi, kollade på "Shall we dance?" en bra film. Massage fick avsluta kvällen och helgen.

Idag gick jag upp vid 5.30, var på praktiken 6.45 hade städ- och tvättdag. Fick reda på att jag inte behöver komma imorgon, skönt. Gick hem vid 11 tiden, var så skönt väder. Mamma ringde och frågade hur det var emd oss, både Karin och Samuel har förmodligen fått influensan, så hon skulle kolla så vi inte också fått den. Än så länge har vi båda klarat oss, håller tummarna.
Snart kommer Bella hem, sen ska vi äta innan hon åker till jobbet. Ikväll ska jag väl bråka lite med apu-uppgiften.

Imorgon kanske jag ska träna med Bella på morgnonen, sen på eftermidaggen åker jag till Erik, stannar där till onsdag. Onsdag är sista dagen på apu:n, ska bjuda på lite godheter och så ska vi ha P-möte. Slutar nog tidigt, runt 18 tiden.
Torsdagen blir det träning och skola. Samma sak på fredag, plus mys på kvällen.

Lördag är det Björn som gäller och jag laddar för fullt, är verkligen super sugen på att gå ut. Längtar!

Saknar dig Ida.

Krya på dig Malin.

146580-24
Jag och Örja (",)

Tack allihop för en underbar helg.

Underbara lilla varelse

Testa att sova i ett litet sovrum med ett stort terrarie, det blir extremt varmt, knappt så man kan sova. Och är inte så lyckat att öppna upp fönstret när det blåser storm ute.
Men jag har iallafall sovit bra, när jag väl somnade : )

Dagen idag ska spenderas med en underbar liten varelse, som redan nu 9.30 håller på att tjata hål i huvudet på mamma. " Niiiina, Nina komma snart hem, leka, dodis. Snart Nina komma hem till Mamel."
Egentiligen ska vi väl kanske inte säga till honom när jag ska komma hem, han blir helt galen och tjatar så man önskar man kunde gå under jorden.
Min tanke är att vara där vid halv tolv, sen blir det leka för hela slanten. Längtar!

Lina och Samuel, fular sig : )
146580-29


Står och diskar i tomtemössa, pyjamas och förkläde. Söt!
146580-31


Massa kläder på när man ska ut, fick låna min mössa. (",)
146580-23


Ute och leker med sin "ooompis"
'146580-22


>> Somliga människor talar i sömnen till och med när de sover.

http://liiinnaaa.bilddagboken.se/ >> Finns även där.


Gabriella





Jag vill inte sätta världen i brand, bara tända en liten eld i ditt hjärta. Låt den elden brinna tills vår kärlek slocknar ut. Låt den alltså brinna till mitt liv är slut.

146580-36


Så sant, så sant.

Med lögner kan man kanske ta sig framåt i livet, men man kan aldrig vända tillbaka.

Vi

>> Du och jag är av samma sort, fast du är lång och jag är kort.

Ida & Jag

Allting som jag vill. Allting som jag vill kan jag göra a, a, a, a, allt, allting som jag vill kan jag göra, a, a, a, a, allt, när flytet är i luften, då är lyckan varje dag, om man är positiv som fan då går allting bra. Jag vill leva livet, och inte va bangig för att snacka med nån, jag har vittring på livet, lite varmvatten så är allting i gång, det är för man älskar att leva som man gillar hålligång, när jag glider neråt stan har jag vittring på gång.

Underbart med jobb

Skrev en jättelång blogg igår, men allt bara försvann, suck!
Orkar inte skriva om allt så skriver bara lite smått och gott.

I fredags efter lektionen så åkte Malin och jag för att lämna tillbaka presenterna, gick väl inte riktigt som vi ville men iallafall. Jag gick sen ner mot stan för att inhandla nya presenter till Ida och Emmy, sen handlade jag dricka inför kvällen.
Framåt 18tiden när både Erik och Malin hade kommit hit så åkte vi över till Öland, där möttes vi av två galna födelsedags barn. De öppnade sina presenter, vi tog för oss av den supergoda smörgåstårtan som Ida´s mamma kämpat med hela dagen. Mycket god, tack!
Det tog ett tag innan vi kom igång, men när Emmy och Ida visat oss hur dansen ska se ut så dansade vi som aldrig förr. Det var riktigt roligt och musiken var den bästa, helt klart!
Varken jag eller någon annan är proffsig dansare så där stod vi och flängde med både ben och armar, måste sett roligt ut, och gjorde det de så var de helt rätt, för fasen så roligt jag hade.
Vi dansade, skålande och sjöng omvartannat.
Framåt slutet när alla började dra sig hemmåt så ägde Ida och jag på dansgolvet (vi var visserligen bara tre på dansgolvet just då) : )
De fick nästintill dra mig därifrån när vi skulle hem, men envis som jag är så stod jag kvar, sjöng något som skulle likna Magnus Uggla´s - Vittring.
Kram och puss till alla sen var de bilfärden hem, haha, så rolig.
Tack allihop för en lyckad kväll.

Lördagen började bra, jag trodde jag skulle vara jätteseg och bakis, men inte. Så skönt. Vi käkade frukost och myste lite med Örja. Sen fick jag skjuts till jobbet och där möttes jag av Nettan, hon berättade att de haft ett möte om vilka sommarvikarie de skulle ha, och jag var inräknad där. Jag såg ut som ett frågetecken och förklarade för henne att förmodligen så skulle jag jobba i Kalmar i sommar, om jag fick jobb. Hon och alla andra blev jätteledsna och besvikna, men förstod samtidigt mig. De ville/vill jättegärna ha mig kvar så Annika övertalade mig till att ringa chefen på måndag, jag lovade att göra detta.
Jobbet gick jätte bra och Linus var go och glad hela dagen/kvällen.
Sov hos Erik på lördagen, även att det inte blev så mycket sömn, somnade inte förrän 2.45, eller strax därefter.

Var trött som ett as när klockan ringde vid sex på söndagsmorgonen, väckte Erik lite fint och han körde mig till jobbet.
Det gick bra även denna dag och jag gick hem med ett leende på läpparna 15.15. Åkte med Karin och Jim hem till mamma för att äta. Helt underbart att nästan hela familjen var samlad, det var himla mysigt. Samuel och jag lekte och han grät som bara den när jag berättade att jag skulle åka.
Ringde mamma när jag kommit på bussen och då grät han fortfarande, jag gillar verkligen inte att lämna honom då han gråter.
Bella och jag pratade massa när jag kom hem och sen gick vi och la oss.

Vaknade runt åtta tiden och insåg att jag försovit mig, somnade om och vaknade vid halv elva. Vi åt en god frukost och sen satte jag mig på bussen mot sjukhuset. Ringde till chefen i Torsås och pratade med henne, hon sa att jag skulle få jobba som personlig assistent för att få upp mina timmar och jag sa att jag skulle höra av mig efter mötet.
Mötet gick över förväntan och numera är jag anställd inom Kalmar kommun, härligt.
Heltid över hela sommaren och har redan skrivit upp mig på ett par tider nu framöver. Det känns helt underbart att ha både sommaren och hösten fixad.
Får se hur länge jag jobbar kvar i Torsås.
Efter mötet så åkte jag till träningen för att träna med Malin, sen bestämde vi oss för att äta på stan och sen åkte vi och hyrde en av Beck filmerna, den var sådär, men vi hade mest roligt åt varandra då vi härmade dom :p
Sen begav jag mig hemmåt och när Bella kom hem efter jobbet så myste vi och gick sen och la oss.

Idag gick vi upp tidigt för att träna, var där vid åtta och tränade i en timme sen så åkte vi hem och åt gröt och sen ner till stan för att gå där och kolla i affärer med Linus och Tove, vilket jag tyckte var jättekul.
Bella och jag tog samma buss sen, men jag hoppad av vid praktiken. Har varit där tills nu och nu ska jag ta mig något att äta, sen slöa framför tv:n.

Imorgon har jag morgonpasset från 6.45-11.15, sen blir det simma med Malin och efter det ner mot stan för att uträtta lite ärenden, sen hem och fixa käk med Bella.
Kvällen blir nog lugn, hade velat gå ut men har inte pengar till det.

Ja, det var väl allt..




Karin

Karin,
du är den bästa systern man kan ha.

Jag kan inte ens gå
utan din luft i mina lungor.
Jag kan inte ens stå
när du inte ser på
och genomskinlig grå
blir jag utan dina andetag.

Torsås


Har längtat efter denna dagen, trodde vi skulle få reda på provet, fick vi det?! NEJ!
" - Jag har ett arbete jag måste skriva, därför har jag inte hunnit rätta dom."
Kunde du inte hittat på en bättre bortförklaring?
Fasen så sur jag blev.
Nu ska jag behöva gå två veckor och vara nervös och orolig över hur provet gick. suck!

Igår var det alla hjärtans dag, håller med Ida helt klart. " Det känns löjligt att ha en särskild dag för kärlek och omtake. Det ska man givetvis visa varje dag. Faktum är att jag skulle bli gladare om jag fick en bukett blommor och chokladhjärtan en helt vanlig dag, än idag. "

Fick ett presentkort på massage, tack Bella. En hel mysig dag, även att jag jobbade från 14.30-21.00 och missade bussen och allt : p

Nu är jag i Torsås, ska fixa presenterna till Ida och Emmy : )
Träffade Emmy på bussen idag, riktigt trevligt.
Imorgon blir det fest på ölandet, är laddad till tusen. Visserligen ska jag jobba lördag och söndag, men det ska inte få förstöra. Har sett fram emot en rolig hemmafest och det blir det garanterat imorgon.
Haft funderingar på vad jag ska ha på mig, men blir nog klänning.



" Att du aldrig kan vara normal på kort, Lina. "
Lina




p.s kameran kommer att vara med, i högsta hugg! d.s





Allt


Fredag:

Hade prov i personlig assistent kursen, det kändes jätte bra så jag hoppas att det visar sig nästa vecka att det verkligen gick bra. Efter det åkte jag hem, möttes av en underbar frukost, gott! Sen duschade jag och slöade i soffan lite.
Tog bussen in till stan strax efter två, mötte upp Malin vid Thai Silk, de blev bara vi två, lite trist men det kommer fler gånger. Blev en romantisk middag och det var super gott. Efter det gick vi en vända på stan sen åkte vi bort till bowlingen.
Det var riktigt skoj, men blev lite segt mot slutet då man hade ont i hela armen :p
Körde fem gånger med vänster, haha. Vet i fasen om jag var så mycket bättre med högern, men det får vi ju verkligen hoppas. Malin vann och jag kom tvåa (sist kan man med säga, men låter så dåligt) : ) Malin vann överlägset med 511 poäng och långt därefter kom jag med 411 poäng, men faan. Roligt var det.

Vi åkte till Falkenberg, körde pingis, Malin och jag var såå heta. Vi spelade kort och strax innan åtta så åkte Malin. Jag stannade kvar och kollade på "Så ska det låta" med Bella.

" - Fan va de luktar svett här inne."

Men lilla vän, va tror du liksom.

Åkte till stationen, bytte buss och sen hämtade vi bilen hos Marie och Magnus. Åkte hem och låg och pratade lite sen somnade vi.

Lördag:

Åt en härlig frukost, bara vi två. Åkte till Norrliden och hämtade mina sista saker (nu är bara sängen och madrassen kvar), sen la vi in massa i förrådet. Åkte och bytte bil, sen åkte vi och handlade, hem och tvätta bilen. Väl hemma så tog vi hand om det vi handlat sen plockade vi i lådorna, ändrade om i lägenheten och så. Blev riktigt fint. Vi myste och sen åt vi tacos till "Melodifestivalen", rätt låtar vann ju iallafall och rätt kom vidare till andra chansen.

O L A  S A L O, helt sjukt att man kan vara såå snygg. Wow! Han är så het att jag skulle göra vad som helst för att få känna honom. Underbart sexig!
 

146580-20

Gick sen ut och lekte i snön, för att sedan somna gott.

Söndag:

Duschade och åkte till Marie och Magnus, gav Linus presenten och sen åkte vi till Bella´s jobb. Därifrån gick jag till bussen, för att sen åkta till Torsås. Gick hem till Erik på kvällen, lekte med ormarna, helt otroligt fina är dom, sen var jag hos Jim och Karin, kollade på lägenheten och snackade lite. Var hemma hos Erik vid åtta, då åt vi morötter och dipp, mums. Kollade på "Bortspolad" och sen gick vi och la oss.

Måndag:

Vaknade vid halv tio, helt slut i kroppen. Ska ta bussen in till stan vid halv tolv, börjar jobba på praktiken halv tre, slutar imorgon vid kvart över elva. Vet inte om det blir så nu med tanke på vad som hänt. Men ja..



Veckan blir lugn, Måndag - onsdag har jag praktik, torsdag och fredag morgon har jag lektion, annars är jag ledig. På fredag blir det fest för hela slanten. Sen sover vi där, sen åker vi hem på lördagen, så ska jag jobba : )



BJÖRN ROSENSTRÖM KOMMER TILL SANDRA DEN 3:E MARS.
Räkna med mig framme vid scenen.

Samuel

SAMUEL

Det finns en vilja, eller kanske mer en längtan, inom mig och den handlar om dig.
Jag skulle vilja vakna upp till dina små fötter som klampar upp för min trappa.
Jag skulle vilja vara med dig varje dag, få se hur du klarar av saker och ting som kommer i din väg.
Jag skulle vilja höra dig ställa massa dumma frågor. 
Jag skulle vilja vara den som du kramar när du ska gå och lägga dig och sova.
Jag skulle vilja höra alla dina tankar som finns inom dig som svävar fram på vågor.
Jag skulle vilja att du var nyfiken och rotade bland mina grejer.
Jag skulle vilja vara den som hämtar dig efter du varit på dagis.
Jag skulle vilja finnas hos dig varje dag för att hjälpa dig om du behöver det.
Jag skulle vilja leva mitt liv hand i hand med dig.
Man ska uppskatta de man har och inse att man behöver varandra. Även om de är mycket jag saknar så skulle jag aldrig kunna vara utan dig. Du kommer alltid att älskas och finnas inom mig.

2007-02-07


10,9,8,7,6,5,4,3,2,1

10 favoriter:
Färg: Grön
Mat: Kina
Band: The Ark [Ola Salo är sååå snygg]
Film: Armageddon, Click, Pearl Harbor
Bok: "Säg något"
Sport: Innebandy
Årstid: Sommar
Veckodag: Lördag
Glassmak: Choklad
Tid på dygnet: Kvällen

9 för tillfället:
Humör: Glad men trött
Smak: Earl Grey
Kläder: Nya jeansen och min gröna tröja : )
Bakgrund: Tv:n [reklam]
Nagellack: Inget
Tid: 21.04
Omgivning: Lite småstökigt tvrum, ska dock städa imorgon.
Irritationsobjekt:Min lugg som är i ögonen [ska klippa mig]
Tankar: Vad ska jag ha för te ikväll?

8 första: [första bästa vännen osv...]
Bästa vän: Emil
Husdjur: Min katt Buster
Piercing: I naveln, i 7:an
Förälskelse: Simon Ekstrand
Musik: Har verkligen ingen aning..
Bil: Har aldrig haft en egen, men mamma´s "lada" var riktig goo.
Kyss: Tom Emilsson

7 senaste:
Ciggarett: Nyårsafton [men de sägs att jag rökte i fredags?!]
Mat: Thaisoppa
Dryck: Ett glas vatten
Biltur: Från fritidsgården igårkväll klockan 19.30.
Spelad låt: För en timme sen: Virtual voices- Min
Kyss: 16.45 då Bella skulle gå hemifrån.
TV-program: Reklam [suck]

6 har du någonsin:
Dejtat någon av dina bästa vänner: Ja, självklart.
Brutit mot lagen: Ja
Blivit arresterad: Nej
Badat naken: Ja, även om jag bortser från då jag var liten.
Varit med på Tv: Nej [räknas egen film?]
Kysst någon du inte känner: Ja

5 nej tack:
Kläder: Kameltå-byxor
Mat: Pyttipanna
Musik: Där man inte hör va de sjunger
Dryck: Öl
Personlighetsdrag: Sur, är det ett personlighetsdrag? Isåfall väljer jag det.

4 saker:
Du gjorde igårkväll: Jobbade
Du kan höra just nu: Tv:n som står på i högt ljud
Du kan inte leva utan: Min familj
Du gör när du har tråkigt: Då har jag inget att göra :P

3 personer:
Du kan berätta allt för: Mamma, Erik, Malin, Theresa och Ida
Du tycker om: Många speciella men vill ändå nämna; MAMMA, Erik, Ida, Malin, Theresa, Bella, Nina, Anna och Emmy
Du inte gillar: Eva

2 val:
Kaffe eller te: Te
Vår eller höst: Vår

1 önskan:
Att ta studenten och sen flytta till egen lägenhet och börja jobba.

 

Personligassistent


- WHO - Världshälsoorganisationen
- Det finns tre definitioner: - Skada/Sjukdom: Fysik, psyke, anatomisk, kroppsligt.
                                                - Funktionshinder: Den begränsning som blir.
                                                - Handikapp: Kopplat till livsmiljö.
- SoL - Socialtjänstlagen (kommunen)
- Sjukvårdslagen (landstinget)

- Alla är jämnlika, alla har samma delaktighet, alla har samma rätt att bestämma, allt enligt lagen.

- LSS - lagen, är en pluslag som kom 1994.
- Ger människor speciella rättigheter.
- Man ser allt utifrån varje människas behov.

- LSS - stödinsatser -
- Avlösare i hemmet: Föräldrar eller anhöriga som tar hand om den funktionshindrade kan ha behov av avlösarservice. Kommunen ansvarar då för detta, antingen enskilda tillfällen eller regelbundet.

- Korttidsvistelse utanför egna hemmet: Funktionshindrade ges möjlighet till rekreation och miljöombyte. De kan då bo kortare tid på speciella korttidshem, eller hos stödfamiljer.

- Korttidstillsyn för ungdomar över 12 år:  Ungdomar över 12 år har rätt till fritidsverksamhet eller omsorg upp till 21 år. Gäller såväl efter avslutad skoldag och under lov.

- Familj eller bostad med särskild service: När barn och ungdomar inte kan bo hos föräldrarna kan de då få bo i ett familjehem eller i boende med särskild service. Bostäderna ska vara intergrerade (blandade, "friska" och funktionshindrade) i en annan bostadsbebyggelse.

- Bostad med särskild service för vuxna, eller annan särskild anpassad bostad för vuxna: Funktionshindrade ska kunna leva ett självständigt liv. Därför får dessa personer möjlighet att bo i en gruppbostad eller i en bostad med särskild service.

- Daglig verksamhet för personer i yrkesverksam (18-65år) ålder som saknar ålder: Det finns också funktionshindrade personer som har rätt till daglig yrkesverksamhet. Målet är att de ska känna sig delaktiga i samhället och ge den enskilde stimulans och personlig utveckling. De ska också sträva till möjlighet till ett vanligt arbete.

- Rådgivning och annat personligt stöd: Stödåtgärd som handlar om rådgivning eller stöd från kurator, psykolog, sjukgymnast, talpedagog eller arbetsterapeut.

- Ledsagarservice: Ska hjälpa den funktionshindrade så att den ska få ett fungerande socialt liv. Hjälp att besöka släktingar och vänner, teater/bio och andra sociala aktiviteter.

- Rätt till kontaktperson: Den funktionshindrade har rätt att välja en kontaktperson som ett socialt och personligt stöd, ex vid kontakt med myndighete. Stödet kan också innebära att den funktionshindrade under vissa perioder bor hos en stödfamilj.

- Personlig assistent: Syftet med personlig assistent är att människor som har grava funktionshinder ska få ett mera självständigt liv. Assistenten arbetar som bekant i den funktionshindrades hemmiljö och måste anpassa sig efter dennes behov och önskemål.

Personligassistent

Den annorlunda arbetslplatsen:

- De personer som har laglig rätt till personlig assistens har alla omfattande funktionshinder av olika slag.
- Alla människor ska utifrån sina egna förutsättningar och så långt det är möjligt, kunna leva ett självständigt liv.
- LSS - lagen om stöd och service är en rättighetslag. LSS - lagen ersatte den tidigare omsorgslagen och elevhemslagen.
- De som har rätt till personliga assistent är: - Personer med utvecklingsstörning, autism eller liknande.
                                                                                 - Vuxna med begåvningsmässiga funktionshinder.
                                                                                 - Personer med andra psykiska eller fysiska VARAKTIGA 
                                                                                    funktionshinder som inte beror på åldrande.

- De är kommunen eller försäkringskassan som utreder behovet och beslutar.
Försäkringskassan beslutar om assistans om brukaren beöver hjälp mer än 20tim/vecka. Är behovet mindre så beslutar kommunen.
- Brukaren kan själv välja att vara sin egen assistansanordnare, att han/hon då anlitar antingen kommunen eller något privat företag eller kooperativ. Eftersom alternativen är så många och ser olika ut så kan en person som arbetar som personligassistent åt flera brukare också ha flera olika arbetsgivare.
- IFA - Intressegruppen för assistansberättigade.
- DHR - De handikappades riksförbund.
- FUB - Föreningen för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna.
- De som jobbar som personligassistent ska fylla upp de funktionshinder som är svaga eller saknas hos brukaren. De ska även ha förmågan att avläsa brukarens intentioner och veta att de är verksamma i ett angeläget yrke.

- Förr i tiden så överlevde oftast inte de barn som föddes med funktionshinder, men gjorde de det så var de samhällets olycksbarn och fick bo i fattighusen för samhällsvård.
- 1944 så började föräldrar till barn med olika funktionshinder att strida för sina barns rätt till ett bättre liv. Institutionerna rustades upp och samhället gick sen in med olika stödåtgärder för att familjerna skulle klara av sin livssituation. 
- Olika skolformer för funktionshindrade växte fram.
- 1980 kom gruppbostäderna och även möjligheterna till eget boende.
                           

Alwa



Alwa
Så otroligt söt.

146580-19

Saknar

Saknar dig Nina

Allt och ingenting

Lördag:
Började jobba vid 14.30 var ganska trött och sliten. Vi tog det väldigt lugnt, käkade mat och kollade melodifestivalen som även detta året började illa. Brukarna gick och la sig ganska snabbt så jag blev själv, var skönt att sitta där och få fundera i min ensamhet.

Söndag:
Gick in till Lillkortis vid kvart i nio för att ha Nanzy, det gick relativit bra, hon var lite gnällig mot slutet. Efter jobbet (13.30) så gick jag hem till Erik, umgicks med honom i ungefär en timme sen gick jag upp till sporthallen där mamma var. Hjälpte henne i kiosken, det var fotbollscup och massa folk, så vi hade att göra. Peter hämtade mig vid 17- tiden, kom hem och lekte med Samuel, gav honom mat och han åt hur mycket som helst! : )
Bella kom runt 18- tiden, vi kollade lite på Tv och sen kom även John hem, då åt vi lite mat och sen spelade vi kort. Karin och Jim var hemma en liten runda, men bara för att hämta lite saker. Vi gick och la oss ganska tidigt, det var väldans skönt.

Måndag:
Trodde vi skulle bli väkta av en liten söt Samuel på morgonen men nehe, det var en förfärlig väckarklocka som ringde! Bella tog på sig och åkte sen hem mot Kalmar, jag gick upp och la mig igen och efter en liten stund så kom Samuel in, såå söt.
Vi duschade/badade och det tyckte han var jättekul, sen kollade vi på "Emil i Lönneberga" och "Nalle har ett stort blått hus", det var mys.
Vid halv tre gick min buss till Torsås.
Väl på jobbet så gjorde vi iordning mat och fika för fritidsgården.
Jag såg fram emot att följa med eftersom jag aldrig innan varit med. Det var en upplevelse som jag gärna följer med på flera gånger. Så himla kul.
När vi kom hem från fritidsgården så duschade de, sen gick dom och la sig. Jag var däremot vaken ett bra tag, pratade i telefon, kollade på tv och fick reda på att vi har fått tillökning i släkten.
En söt liten:
Alwa Capaldi
3200g
50cm

Har en bild på mobilen men har inte lyckats få över den på datorn än, men när jag lyckas så kommer den upp här, alltså inom kort :)

Tisdag:
Väckte brukar runt 7- tiden, taxin kom 8.30 och sen började jag städa, ställde in disk i diskmaskinen, hängde tvätt och donade, blev riktigt bra. Förutom en hel maskin som blev rosa, som var vit när jag stoppade in de, haha! Klant Lina i farten :p
Slutade vid 11, så då gick jag till bussen, åkte hem till Kalmar och sen handlade jag. Lagade mat och sen kom Bella hem, vi käkade, duschade och myste, underbart!
Nu har hon precis åkt till jobbet och här sitter jag.




Erik och jag försöker klura ut någon bra present till Ida och Emmy... Vi har nog kommit på det bästa : )



Kvällen

Hade en meningslös lektion på morgonen igår, förstod inte riktigt varför vi skulle kolla på en film om historian när vi ändå inte ska ha det på provet?!
Efter det gick jag och Malin till skolan, satt där i sofforna och pratade, när vi suttit där en stund så kom Karin och gjorde oss sällskap.
Vid tio åkte Malin och jag gick till stan, skulle hitta en tröja som jag kunde ha på mig på kvällen.
Det första jag hittar var ett par byxor, så fina, men var tvungen att fundera lite. Var ju egentligen tröja jag skulle ha, men när jag åkte hem från stan så hade jag ett par byxor, en tröja, smink och systembolaget kassar med mig. Lyckat!

Somnade hemma, var helt slut. Vaknade vid fyra och insåg ganska fort att jag kommer få stressa. Åt mat med Bella och sen duschade vi. Jag hann med att både diska och dammsuga.
Matilda kom först, sen Ida och Jörgen. Vi spelade lite kort och Ida och jag fjantade oss som vanligt. Malin kom och hämtade oss tjugo i åtta typ, Tack!

Hemma hos Malin kollade vi på "Så ska det låta", har inget minne av vilka som vann, men det var iaf bra denna gången med. Vi sjöng med och hade de jätte trevligt. Ringde videosamtal till Anna, haha.
Jag klämde mig på platt-tången, strax därpå så brände jag mina fingrar, så nu har jag två vackra blåsor : )

Gick från Malin in till stan vid halv elva, kom in på Palace, vet inte om vi fick betala eller om jag fick visa legg, minnet är inte på topp.
Väl där inne träffade jag massa jag kände vilket var kul. Scenen var min, Ida och Malin´s, äntligen fick jag dansa. Blev bjuden på en shott av killen i mössan, söt :p Dansade sen med hans kompisar och satte mig ner för att prata med en utav dom, riktigt trevligt var han. Minns att han sa "OJ" när jag berättade att jag var 21 år, haha.

Jag var het.

Malin och jag gick till fyrkanten, käkade och sen väntade jag på bussen när jag såg att Malin kommit in i taxin. Hoppas du kom hem bra.
Jag somnade väldigt fort på bussen och det var skönt, sen blev jag väckt av bussis när jag skulle gå av i Torsås. Hittade hem till Erik, fick upp mina nycklar och sen gick jag in och la mig i sängen. En uppvärmd säng, skönt. Berättade lite snabbt om kvällen sen somna jag.
När vi vaknade idag så kelade vi lite me Örja i sängen, är inte så farlig som hon ser ut. Sen drack vi te och jag gick och la mig och sov. Vaknade nu, ska till affären och sen ska jag jobba.

Jobbet blev helt kaos, skulle egentligen jobbat 13.15-20.30 idag, Linus var sjuk, därför behövde jag inte. Men så ringde de igår, frågade om jag ville jobba ändå, och dum som jag var så sa jag "Ja!"
Börjar 14.30-13.30 imorgon, sen börjar jag 14.30-11.00 på måndag till tisdag.

Tack Ida och Malin för en lyckad kväll igår, det får vi göra om.

Veckan

Måndag:

Var på apu:n från 6.45-11.15, gick jättebra. Snabbade mig hem, packade iordning och gick till bussen. Kom hem till mamma vid halv två ungefär, Samuel skrek som en tok när han fick syn på mig : )
Vi lekte lite i snön, och han visade stolt upp sin snögubbe. Gick in och fikade sen käkade jag lite mat, mamma´s mat, härligt god. Vid kvart i tre kom Karin och Peter hem, sen vid kvart över tre så åkte jag, mamma, Samuel och Karin till Torsås. Mamma lämnade oss vid skolan, så gick vi hem till Erik. Han var inte hemma när vi kom, så vi kollade lite på fiskarna och det STORA terrariet, häftigt. Erik kom hem strax efter fyra, då gav han fiskarna mat och tog ut ormarna. Samuel stod där med två stora ögon och med öppen mun, han tog lite på ormen och sa: "Otäck"
Karin gick vid halv fem ungefär och då gick Erik för att inhandla mat till sig själv och lite grejer till terrariet. Jag gjorde gröt till Samuel som han åt med god aptit.
Sen hjälpte jag Erik att plantera växterna i terrariet, blev nog bra till sist. Vid sex körde Erik hem oss, tack.
Vi kollade lite på tv:n och sen gick Samuel och la sig.
Jag var helt slut så för mig blev kvällen tidig. Skönt.

Tisdag:

Samuel kom in till mig runt kvart i sex, kröp ner under täcket och så läste jag "Barnen i Byllerbyn" för honom, vi myste lite och sen gick vi ner. Kollade på barnprogram och sen åt vi frukost. Givetvis skulle Samuel äta det jag skulle äta :p Så söt.
Vi duschade/badade när mamma hade vaknat, det tyckte han var skoj, sen gick vi ut en stund. Åkte pulka och hade väldigt skoj.
När jag skulle åka hem så blev han jätte ledsen, trist.

Väl hemma i Kalmar så åkte jag direkt till Apu:n, började vid halv tre, och slutade vid nio, var helt slut när jag kom hem.
Pratade massa med Bella när jag kom hem och sen gick vi och la oss.

Onsdag:

Sovmorgon!
Bella åkte till stan vid halv tio typ, jag gick ner och handlade och fixade lite. Sen när hon kom hem igen så ät vi frukost och kollade på tv. Myste en stund och sen så lagade vi mat. Gick bort till praktiken och var där till nio. Gick jätte bra och fick träffa enhetschefen på mötet, allt verkar jättebra och jag ska på möte med henne nästa vecka. Så får vi se hur mycket jobb jag får. De vill ha mig där i sommar med, men har ju redan ett jobb. Får se hur jag ska göra. När jag kom hem hade Bella bakat kladdkaka, mummms! Vi åt lite och sen gick vi och la oss.

Torsdag:

Skolan idag på morgonen, fick träffa några i klassen och det är alltid lika skoj. Åkte sen med Malin till stan, vi satt och snackade och tog en fika. Sen körde hon hem mig, jag handlade och nu har jag lagat mat som jag ska ha med mig idag på Apu:n och som Bella kan äta när hon kommer hem sen.
Ska strax gå till Apu:n, kommer hem vid halv tio ungefär och sen blir det till att sova.

Jaha, fick ihop lite iaf, imorgon blir det fest, härligt!